Titel: En "sörkörare" x)

Meddelare: Änka Sara Katarina Jonsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Järvberget

Det är länge sedan Håka Ring i Degersjö dog. Han var sörkörare.
Han kom en gång till en gård och bad att få låna hus. De nekade, och all hans övertalning var fåfäng.
Just som han reste sig från stolen för att gå, passade han på att oförmärkt stryka litet pipolja på nosen åt katten, som låg och sov i närheten.
När han så skulle gå, sade han, att nog skulle de ha rätt för denna oginhet. Han skulle trolla ihjäl alla deras husdjur - börja med det minsta och sluta med det största. Till svar fick han ett hånskratt.
Slikt trodde de inte alls på, så inte skulle han tro, att det gick skrämma dem! Men knappt var Håka Ring utom dören, förrän katten tog till att bete sig konstigt. Han sköt rygg blev lurvig, och så kastade han sig på rygg och sparkade med benen. Gårdsfolket trodde, att främlingens hotelse höll på gå i uppfyllelse, och skyndade sig ut efter Håka Ring. Nu fick han låna hus!
På densamma gården hade de mycket svårt med vatten. De måste rentut köpa det av grannarna.
Då Håka Ring hörde detta, sade han, att den saken skulle det nog bli bra med, för han kunde visa ut brunnar. Det tvivlade man inte på, efter det prov man sett honom utföra med katten. Innan han for därifrån, hade han också visat ut vattet, om de grävde nog djupt, och det var under spisen i storbyggningen! Inte var han någon "brûnn - synar", och därför valde han denna bakvända plats, så att de inte skulle bli narrade att gräva förgäves.
Det kunde väl inte falla någon in att riva bort en byggning för att få en brunn, tänkte han. Men det var detta de gjorde där i gården. Nästa år, då han kom samma väg, var byggningen borta, och där stod i stället en pump! De hade grävt och fått ymnigt med vatten! Den gången var Håka Ring välkommen.
De nödgade honom kvar i flera dagar och "parera" honom med både mat och brännvin, så hade de höll på ta livet av honom, och till på köpet ville de ge honom pengar.

En annan gång kom han in i en gård en kväll och ville låna hus men nekades. Gubben i gården hölls inne och täljde på något stort slöjdämne. Håka R. lade märke till att mjölktrågen höll på glida ned från sina pinnar. För varje yxhugg rörde de på sig en smula. Då tog han också till att hotas.
Gubben blev arg och tog till att hugga häftigare. Då Håka såg att trågen just skulle till att rasa ned, slungade han ut en hotelse om att något LITET galet skulle hända dem vilket ögonblick som helst och sedan värre och värre. Husbonden dängde i ursinnet yxan med all kraft i stabben med den påföljden, att alla mjölktrågen dansade i golvet.
Sedan var de glada få lova honom hus för att intet värre skulle hända dem! Mycket mera har också berättas om honom men det har jag glömt.

x)
D.s.v. att han köpte upp norrlands produkter och körde på vintrarna söderut (till Uppsala ô Stockholm och sålde dem).

x) Krysset finns efter fritexten på sid. 2.