Titel: En skepparhistoria

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Min far hade talat med en sjökapten i Gidehamnen och av honom fått höra ett äventyr, som han varit med om i de södra haven. Han låg med sin skuta inne i en hamn, som hade smalt inlopp. Då kom där en dag två stora sjöormar och lade sig i bredd tvärs över inloppet. Intet skepp kunde komma varesig in eller ut. Men då hade den här kaptenen låtit sätta en stor, vass kniv på fören av sin skuta, och då det blev stark medvind, seglade han på ormarna och skar dem tvärt utav. Hela hamnen hade blivit röd av blod efter dem.

ANM.
Meddelaren tror fullt och fast, att historien är sann.