Uppteckning nummer LMV-N952b

Titel: Taktäckning

Meddelare: Födorådstagare Per Olsson  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Grötom

På den tiden då vi begagnade nävertak på husen, brukade vi hjälpa varandra alla bönder i byn med att lägga taket. Saken är den, att ett sådant tak måste läggas då det är alldeles lugnt, för eljest blåser nävern bort. Och taket måste läggas på en gång för det går inte börja lägga takven förrän all nävarn ligger i ordning som den skall göra. Det måste gå fort och behöves därför mycket folk. Då nu någon skulle ha tak lagt, sade han till några dagar i förväg, att den och den kvällen skulle han täcka, ifall det var lugnt. Då var att ställa så, att man var ledig den kvällen för att komma till hjälp. Det skulle ha ansetts mycket illa gjort, om man inte kommit, då det var tillsagt om taktäckning. Nu var allt till taket ställt i ordning förut, och då så många man kom, stod det inte på förrän det var klart. Sedan blev man bjuden på kaffe och bröd, och på den tiden, då starkvaror allmänt begagnades, hade man ju alltid ställt så att det fanns att få en kask för dem, som hågades. Någon annan ersättning förekom aldrig, men man hade samma rätt påkalla grannarnas hjälp, då man behövde nytt tak.

ANM:
På Gottland är bruket alldeles lika, då de lägga tak av ag (en vattenväxt). Dessa sammankomster benämnas där "täck-à ting." Där brukas även "skörde-à ting," "slåtter-à ting" m.fl. enl. uppgifter, jag erhållit av en gammal gotlänning.
L.Jn.

Denna uppteckning har nr. 952b ej nr.952. Anm. finns efter fritexten.