Titel: Täckning av nävertak

Meddelare: Hemmansägare Nils Edin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Det är cirka en 70 år sedan det första spåntaket lades på här i byn. Förut var det endast nävertak. Sådana ha lagts på lador ända till senaste åren. Sedan gammalt har det varit bruk här i byn, att den som skulle ha ett sådant tak pålagt, hade rätt båda grannarna till hjälp. Det är nämligen på det sättet, att det ej går lägga nävertak annat än då det är fullkomligt lugnt, emedan all nävern måste läggas i ordning över hela taket, innan man får lägga fast den med "takven". Om man är få personer att lägga taket, kan det därför hända, att blåsten hinner komma, innan man har det färdigt, och kasta av all nävern. Skulle ett stort tak läggas, bådades hela byn att infinna sig en uppgiven kväll, om det då var lämpligt väder. Ingen nekade denna hjälp, ty man behövde ju själv rätt ofta anlita grannarna för samma sak. Husägaren skulle ha allt i ordning, då "taktäckara" kom- "rotet" (underlaget) lagt, "takveden" i ordning och nävern upplagd nära huset. Då nu hela styrkan kom stod det inte på förrän taket var färdigt. Efteråt blev det alltid "(tak)täckningskalas". Mången gång fick man så mycket till bästa, att man hade bra svårt ta sig hem var och en till sitt.
Det gick åt en förfärlig massa näver till alla taken, och det var därför mycket vanligt, att man stal näver från andra byars skogar. Då någon kom hem från skogen med en börda näver, sade man därför alltid, att han varit och "STULIT näver", även om han tagit den på egen skog. De var mycket rädda om björken på den tiden. Det förekom därför aldrig, att man högg till ved en björk, som dugde ta näver av.