Titel: "Timmergröt"

Meddelare: Folkskolelärare. H. Sollén  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Då de hållet på att bygga ett hus här på trakten har det varit vanligt att grannarna gåttt med "timmergröt" till timmermännen. Sådan gröt kokades av söt, oskummad mjölk och vetemjöl eller risgryn. Den skulle vara mycket fast. Den slogs upp på stora fat. På den hela gröten lades ymnigt med smör, som naturligen smälter. Så garnerades gröten med hårdkokta, skalade hela ägg, minst två på varje person i timmerlaget. Gröten överbringades vanligen av någon ung flicka. Det gällde för henne, att undvika upptäckt, ända tills hon befann sig i eller invid bygget. Fick de se henne dessförinnan, uppstämde karlarna hurrarop och flickan fick känna det som hade hon burit sig mycket fumligt åt. Gröten skulle ätas ute i "timmerninga" och borde därför skedar följa med gröten likasom ock god oskummad mjölk till grötväta. Timmergtröten var en både mäktig och god anrättning. Jag har själv en gång ätit sådan gröt. Bruket att "bära timmergröt" är numera alldeles borttaget, men på sin tid var det en plikt för grannarna i byarna att på detta sätt bistå varandra med "mathjälp." Men någon enstaka gång kan det inträffa, att den, som låter bygga huset, själv består sina arbetare "timmergröt" för att erinra om forna tiders bruk. Dock sker detta mycket sällan.