Titel: "Gripning" vid husbygge

Meddelare: Änka Sofia Andersson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Raukasjön

Då de håller på föra upp ett hus och kommit så långt, att de fått upp kråppåsen, brukar de "gripa" alla, som kommer i närheten med bygget. Timmerkarlarna tar fast dem och frågar dem, om de vill "bestå" (bjuda på brännvin eller kaffe). Lovar de strax ut detta, blir det inte något värre av. De får slippa lös och gå hem efter trakteringen. Men om någon krånglar och inte vill lova ut, så fraktas den upp på kråppåsen och fastbindes eller rent ut fastspikas där, och den slipper inte lös förrän den lovat bestå. I Häggnäset hade de spikat fast "Karin Luspen" på detta sätt. Medan karlarna var inne och åt, knäppte hon upp kjolen, kröp ur den och sprang hem i bara särken. Men det är länge sedan, ty det skedde i Karins ungdom, och nu är hon en gammal gumma.