Titel: "Timmerkäringa"

Meddelare: Änka Sofia Andersson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Raukasjön

Det här var allmänt bruk hemma i Vilhelmina, då jag var ung. Då de på ett ställe höll på timra något större hus, gjorde man en stor docka i kvinnoskepnad och satte upp den på timringen, då karlarna var borta. Dockan kallade man "timmerkäringa". Hon var gärna utrustad med en säck på ryggen, som innehöll varjehanda godsaker först och främst en flaska brännvin, om sådant fanns. Karlarna drev vanligen mycket skoj med "käringa"-dansade med henne, var ute och gick med henne och låg när henne. Men om hon inte hade någon förning med sig, kunde det hända, att de tog och halshögg henne eller skamfilade henne på annat sätt.-Likaledes var det allmänt bruk, att grannarna gick med "mathjälp" till den gård, där de hade timmerkarlar. Var grannlaget stort, blev mathjälpen ofta så riklig, att hela familjen därav hade sitt uppehälle under hela tiden byggandet varade.