Titel: Taktäckning

Meddelare: Hemmansägare Olof Daniel Holmgren  År: 1917

Hemma i Skansholm (by i Vilhelmina) var detta skick och bruk i min uppväxt: Då man i en gård hade uppfört ett större hus, så att det var klart till täckning, så sände man bud till grannarna, att man den eller den kvällen ämnade lägga taket. Mera behövde man icke säga. På den utsatta kvällen, om det var lugnväder, kom det åtminstone en karl från varje gård. På ett litet nafs var taket färdigt.
Någon betalning kom aldrig på fråga, men det var bruk, att man skulle ha "något litet i munnen".-Det var rent nödvändigt, att man hjälptes åt med just detta arbete, ty man täckte alltid med näver och använde ovanpå den inte torv utan takved. Ett sådant tak måste läggas, då det är absolut lugnt, ty allt näver skall först läggas över hela taket, innan man får lägga på takveden, som skall hålla fast nävret. Kommer dessförinnan en vindpust, far allt näver runt hela backen. Därför måste det gå fort med täckningen.