Titel: Korsgluggar

Meddelare: Levi Johansson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Lajksjö

Jag har inom Dorotea lagt märke till två gamla stugor med korsgluggar i denna form: X
Den ena är i Långsele by. Den har korset längst uppe i "röstet" (gavel) åt öster; den andra är i västersta gården i Lajksjön. Den har ett sådant kors (glugg) på vardera långväggen ett stycke nedanför taket. Hemmansäg. J. Sjödin i Lajksjö påstår med bestämdhet, att dessa gluggar tillkommit som skydd mot onda andar och trolldom, vilken åsikt jag delar av flera skäl. Först och främst ha dylika korsformer anbringats på allehanda mjölkkärl i dessa och flera andra trakter just till skydd mot "vittren", vidare är en sådan glugg olämplig som ljusfång, och slutligen erbjuder dess upptagande så pass stora svårigheter, att de praktiska allmogemänniskorna näppeligen underkastat sig det besväret endast för den ganska tvivelaktiga prydnad en sådan glugg utgör.

En bild på det beskrivna korset finns i orginaluppteckningen i museets arkiv.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1426