Titel: Taktäckning

Meddelare: Torpare Olof Strömgren  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Lemesjö

Då någon förr i tiden inom en by skulle täcka ett hus, var hela byn pockad hjälpa till med en man från varje gård, för att taket skulle få läggas färdigt på en enda gång och så fort som möjligt. På den tiden använde de nämligen uteslutande nävertak. Nävret kvarhölls av "takve" (ej torv), varför man måste lägga allt nävret i ordning över hela taket, innan man fick lägga fast det med takveden. Kom det den minsta vindpust, innan taket var färdigt, yrde nävret kring alla marker. Man måste passa på och täcka på kvällarna eller nätterna, då det var alldeles lugnt, och det behöves mycket folk, för att få det färdigt fort nog. Därför hade man rätt uppbåda byn. Då taket var färdigt, skulle täckarna ha ett litet kalas av husägaren.