Titel: "Timmergröt"

Meddelare: Torpare Olof Strömgren  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Lemesjö

Då någon höll på bygga hus förr i tiden, var det överallt här i socknen sed, att grannarna skulle gå med "timmergröt". Ena dagen gick man från den gården, nästa dag från en annan och så undan för undan Var det små byar, kunde hända, att det kom folk från andra byar med gröt. Sådan gröt var kokat av gryn och risgryn. Gröten östes upp i stora fat. Först lades i fatet ett stort stycke smör och sedan smör ovanpå gröten. Den formligen flöt i smör. Slutligen lades det hårdkokta, på längden kluvna ägg ovanpå gröten. Det skulle vara två ägghalvor på varje karl. Det var alltid flickor som fick gå med gröten. Då karlarna fick se dem komma, hurrade de och skränade av alla krafter. Flickorna försökte smyga sig fram till timringen obemärkt. Lyckades detta för dem, var det en stor merit. Ända tills på senare tid har det inträffat, att en och annan gått med timmergröt, men det har varit mera för roskull. Det är nog mellan en 40 och 50 år, sedan det bruket pågick i sin fulla ordning. Det var för husbyggaren en mycket välkommen och kraftig mathjälp, som man räknade med. Ingen av grannarna försummade gå med gröten, ty om han gjorde det, riskerade han att själv bli utan denna hjälp, då han själv framdeles hade timmerkarlar.