Titel: Vid husbygge

Meddelare: Födorådstagare Jonas Andersson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Norrflärke

Förr i tiden, då någon här på trakterna behövde sätta upp ett hus, ställde han i ordning med timmer och annat som behövdes. Sedan var det bara att båda grannarna, tills man fick en karl på varje knut i huset. De fick mat men ingen betalning, utan då de skulle bygga, fick de båda i stället. Grannarna brukade t.o.m. gå till den gården med mjölk och annan mat. Då de fått upp "kroppåsen", skulle de ha "krobbåskalas". Detta skulle hållas i det nya huset. Man lade upp bräder på inneråsarna och höll till där. Man drack kask. Det var hela kalaset. På nätterna brukade flickorna sätta upp stora trasdockor på timringen. Då taket skulle läggas, bådade man upp mera folk, ty då lade man vanligen nävertak (med takved) och sådana måste läggas, då det var alldeles lugnt. Hela denna byggning är timrat av uppbådat folk. Det var 1871.

ANM. Meddelaren vet ej om att s.k. timmergröt förekommit här. Ej heller brukade "timmerkälinga" (dockan kallades så) ha brännvin eller annan förning med sig, såsom fallet varit t.e.x. i Vilhelmina och Dorotea snr. i Lappmarken.
L.Jn.

finns efter fritexten.