Titel: Näver

Meddelare: Hustru Brita Katarina Sjöberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västerfanbyn

Tills på 1860- talet användes på dessa trakter uteslutande nävertak. Här i socknen tog man även mycket näver till avsalu åt befolkningen i kustsocknarna, där det är smått om näver. Ofta kom det flera körare på en gång ända nerifrån Nordingrå och köpte näver, som de lastade i höskrindor. Nävret räknades i "mesar". En mes var 70 st. Om det var hål på en näver, skulle den åtföljas av en mindre näver till lapp. Priset på näver var mycket olika, beroende på varans storlek och godhet. En "mes" stora, felfria nävrar betaldes med 6 á 7 kr. Nävern tog man av björkarna på våren och försommaren, då den släppte barken lättast. Långa, kvistfria björkar högg man först ned, andra fick stå, och man skalade nävern, så långt upp, som man nådde. De fällda träden högg man till ved.