Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-N3210

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Vid husbygge

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzen  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

På nätterna passade flickorna på och spikade upp fula dockor på timringens knutar. Dessa dockor skulle föreställa karlarnas fästmör. (Varje karl hade sin bestämda knut att timra på). För säkerhets skull försåg man dockorna med papperslappar, på vilka det stod skrivet, vilken kvinna dockan skulle föreställa, och alltid tog man den, som man visste att knutens ägare var allra mest led åt. Karlarna var så litet angelägna åt att att få dessa "måsakäringa" på knutarna, att de brukade turas om att vaka på nätterna. Kom man på en flicka, som var i färd med att sätta upp en sådan docka, tog man fast henne och spikade fast henne med kläderna vid knuten. De uppsatta "måsakäringarna" högg man alltid sönder i småbitar.
Så fort man fått upp "krubbåsen", skulle timmerkarlarna ha "krubbåsbulln", ett duktigt kalas med både mat och brännvin. Den dagen blev ej mera gjort på timringen. Dessa bruk förekommer ännu, dock mycket sällan. De håller på dö ut.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:IX_1918. Uppteckningsnr: 3210


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


FLOTTNING BRYGGA

JORDBRUKSBEBYGGELSE

LANDSKAPSVY BÅT

Leksaksljusstake

Taklampa

Livkjol