Titel: Boningar eller gårdar

Upptecknare: P. Edholm
Meddelare: P. Edholm

Socken/stad: Bjärtrå  By/kvarter:

Bonings husen och öfriga husen i flera gårdar har i äldre tider varit tätt sammanbygda intill hvarandra, som har varit till en stor fara vid uppkommande af eldsvådor o.s.v. samt en stor olägenhet, i det, att vid hvarje gårdsplan har varit litet eller trångt utrymme, i en och annan gård fortfar denna sammangyttring, men nu genom de laga skiften som nästan öfverallt skedt i senare delen af 1800 talet, och utflyttningar har skedt, så har hvarje gård erhållit större gårds så att nu finnes en mera regelbunden byggnadsform än fordom.