Uppteckning nummer LMV-H5098

Titel: Påskskrock

Meddelare: Fritjof Josephson

Socken/stad: Torsåker  By/kvarter: Prästmon

På skärtorsdagsafton faro hönorna till Blåkulla, på påskmorgonen kommo de åter. Ville man se dem skulle man bestiga ett hus, som blivit flyttat tre gånger och liggande på taket se genom ett kvistöga.
Man fick då se hönorna komma farande genom luften på käppar, rakor och kvastskaft, stundom på gödselgrepar. Ville man förhindra dem att intränga i ladugården och tillägna sig kor att rida på, borde man sätta stål i gödselhögen och teckna portarna med kors av krita eller tjära. Allehanda ofog förövade hönorna på sin färd.
Förutom att de tillägnade sig kreatur och redo dessa fördärvade, brukade de taga andras smörlycka genom kärnande i brunnarna o.s.v.

Den formel de påskresande kärringarna brukade uttala, när det skulle bära i väg löd: "I satans namn bäropp och bärut, förbi alla hörn till jordens slut". Det var en kraftig besvärjelse, som gjorde kraftig verkan.
Det berättas att en piga, som hört sin matmor uttala besvärjelsen och sett det bära i väg, även ville göra samma resa. Hon tog en kvast, ställde sig i spisen och sade: "I satans namn bäropp och bärner". Hon fick fara opp och ner i skorstenen, ända tills solen gick opp.

Man trodde också att Blåkullakäringarna på påsknatten besökte kyrktornet och hade ett möte där. Härunder skrapade de något metall av klockorna, som sedan användes till trolldom. Stundom brukade de antaga skepnader av flygande fåglar.
En dräng var ute och sköt en påskmorgon. Han sköt en kråka, men då han kom och skulle taga den skjutna befanns det vara hans matmor, som han sårat i benet. Det berättas att en smed som lagt en oblat i bössan för att bliva träffsäker för ont, stod utanför sin smedja en påskmorgon. Hörde ett sus i luften och sköt, då en käring damp ner.
Det visade sig, att den skjutna var en kvinna med dålikt rykte, som sedan erkände sig ha varit på hemväg från Blåkulla.

Ett sätt att få förvissning om vilka som voro trollpackor var att gå till kyrkan påskmorgonen med tre stycken ägg i fickan, som tre unghönor värpt första gången. Han fick då se alla som varit till Blåkulla sitta med omvända huvuden i kyrkbänkarna.
På påskmorgonen borde man elda en brasa av nio sorters lövved. Tog man askan efter denna brasa hade man ett gott botemedel för sjukdomar hos husdjuren, trodde man. På dymmelonsdag borde man ej slå med piska eller spö i luften, emedan slagen då träffade den korsfäste.