Uppteckning nummer LMV-H780b

Titel: "Julbole"

Meddelare: Änka Katarina Lindkvist  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Brunsnyland

Tills på 1870-talet var det allmänt bruk att ha det s.k. "julbole". På julaftonen lades det upp en stor trave av runda, mycket vida och tjocka "kaker" och likaledes stora, avlånga "bulla". De senare var "kamma": med en för ändamålet gjord stor kam, stack man in mönster i brödet, innan det sattes in i ugnen. Vidare stod på "julbole" en stor, slät, rund smörklimp, "julgåsa". På toppen av denna var en liten fördjupning. Slutligen var där ett par stora ostar av "sommarspare". Av all denna mat fick intet förtäras förrän efter tjugondagen, då jul va slut". Brödet var då mycket hårt och emellanåt mögligt.