Uppteckning nummer LMV-H918

Titel: Juldagsfrukosten

Meddelare: Arrendator Hans Aronsson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Ankarvattnet

Det var hemma hos oss här på gården i min barndom. Det är så vida jag riktigt väl minnes det.
På julmorgonen sattes ett stort tennfat mitt på bordet. På fatet lades först "i klenningssnej" för var person i huset. De ordnades så, att de spetsiga hörnen stack utöver fatet runt omkring. På varje "snej" lades allehanda sorts mat, som brukades: bröd, smör, ost, "gomme", fisk och torkat, fett fårkött, och det var inte det lilla av var sort. På bordet fanns icke mera än detta fat och drickesstopet (av tenn). Så fick vi sätta oss runt omkring bordet och ta åt oss var sin lott. Mor hade i förväg låtit oss barnen förstå, att det inte var meningen att alltsammans skulle ätas upp den gången, men det var då bra överflödigt säga till därom, ty ingen människa i världen hade orkat äta upp den matlotten i ett mål. Så stor var den. Detta var nog ett mycket gammalt bruk.