Uppteckning nummer LMV-H3079

Titel: Julbröd

Meddelare: Bagare Per Erik Lundberg  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Tängsta

I min barndom var det allmän sed, att man till jularna bakade ett sorts mera prydligt julbröd. En lång, smal degsträng hoprullades i spiral, så att den bildade en kaka. Så gjorde man en höna av deg, som man placerade ovanpå kakan. Runt omkring hönan anbringade man kycklingar. Sådana kakor brukade barnen till jularna få av sina gudmödrar. Vanligtvis låg denna s.k. "julhöna" på en annan kaka, som var urnypen i kanten runt omkring.

ANM.
Denna form av julbröd är uppenbarligen en direkt avkomma för att inte säga kopia av den söderut vanliga "såkakan", vilken bakades till jularna, låg framme på bordet hela helgen, varpå den grävdes ned i sädeskornbingen, där den fick ligga, tills sådden förrättades, då den togs ut på åkern och sönderslogs i bitar. Alla, som deltog i såningsarbeten - både folk och dragare -, skulle nu få smaka av "såkakan". I detta skick har jag återfunnit seden så långt norrut som i Njurunda sn. Medelpad, vad jag SÄKERT minnes. Huruvida såkakan där varit utsmyckad med höna och kycklingar, kan jag nu ej på rakarm avgöra, men i landets södra delar har detta varit rätt vanligt. Angående "så kakan" har dr E. Hammarstedt skrivit uttömmande redogörelser i Nordiska Museets publikationer ("Meddelandet" och "Fataburen") till vilka den intresserade hänvisas.
L.Jn.

finns efter fritexten.