Titel: "Skäraormen."

Meddelare: Orgeltrampare Anders Arnström  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Då det är skare på våren brukar det komma upp, svarta, glänsande ormar på snön. De är sällan mer än en halv aln långa. Dessa kallar man "skäraormar."
Om man tvingar in en sådan orm i en flaska, slår på honom brännvin och låter honom dö i detta. Detta brännvin kallas "skäraormbrännvin, "och det har med osyftad verkan använts mot en hel hop åkommor både att smörja med och att ta in.
Särskilt bra har det varit mot "brått" (då man brutit någon lem); förr i tiden fanns det t.o.m. att få på apoteket, men huru det är nu, vet jag ej.