Uppteckning nummer LMV-H146

Titel: Upptagning av julljus till kyrkan

Meddelare: Hemmansägare Nils Edholm  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Det är så mått jag minnes att de gick och "tog upp julljus" till kyrkan. Det är alltså mellan en 40 á 45 år sedan. Varje bonde skulle lämna ett talgljus till kyrkan. De var hemmagjorda. Några dagar före jul kom sexmannen och hämtade upp ljusen. Han bar dem på en för ändamålet gjord bräda, som var försedd med pinnar så att ljusen ej skulle falla av. De som var snåla, gav de minsta ljus de hade, men andra, som var "äranhäva" (äregiriga) gjorde väldigt stora och tjocka ljus. Det var ingen vikt bestämd på dem.