Uppteckning nummer LMV-H20

Titel: Hem från kyrkan julmorgonen

Meddelare: Födorådstagare Per Vestin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Förr i tiden hade de fale bråttom att hinna först hem från kyrkan på juldag, bönderna, för de trodde, att den, som kom fram först till sitt hem skulle bli först färdig med alla sysslor under året. Därför brukade de kappköra, då de for hem, så att de rent kunde ta ihjäl hästarna. Nu berättas det, att en gubbe från Käxed körde så våldsamt att bägge fimmelstängerna föll ifrån, då han kom i Käsabacken, men han gav sig inte tid spänna för igen utan hoppade upp på hästen och red hem, och lät käringa sitte kvar i släden. Sedan måste han väl fara tillbaka och hämta henne. Och det skall verkligen vara sanning, fast det är länge sen det skedde. Jag hörde berättelsen av mina föräldrar.
"Fale"= ofantligt.