Uppteckning nummer LMV-H1147

Titel: Den tillkommande

Meddelare: Hustru Johanna Holmberg  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

Daniel Ersson i Rönnäs, som dog 1877, hade en gång en piga, som hette Eva. Hon hittade på att försöka ett gammalt sätt för att få se, vem hon skulle bli gift med. Då de andra gått och lagt sig på julkväll, ställde hon ett glas vatten på bordet och satte sig själv på bordshörnet och väntade. Hon skulle nu få se sin blivande komma i en vålnad och dricka ur glaset. Då klockan blev 12, steg husbonden upp och drack ur glaset för henne. Ingenting sade han och tyst var hon, men hon blev arg för han skämt bort för henne. Så blåste hon ut ljuset och gick och lade sig. Det tjänade ingenting till att sitta uppe längre. På morgonen grälade hon upp husbonden för hans tilltag. Han nekade. Inte hade han varit ur sängen på natten. Men vad inträffade. Jo, inte långt tid därefter dog Daniel Ersson hustru. Så friade Daniel till Eva, och de blev också gifta. Hon dog för ett par år sedan.