Uppteckning nummer LMV-H2637

Titel: Något om julfirandet

Meddelare: Hemmansägare Anders Hagström  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Sörflärke

I min barndom var det den ordningen, att man på förejulsvintern skulle begagna endast de allra sämsta kläderna man hade. Man skulle nöta ut allt gammalt för att till julen kunna få så mycket nytt som möjligt. Dagen före julaftonen kallades då som nu "skrapdan" eller "tvättardan". Då skurades hela huset. Då detta var klart, fick man på kvällen tvätta sig över hela kroppen. Barnen höll därmed till inne i stugan, de äldre i ladugården. Sedan tog man på sina nya kläder och buntade ihop de gamla trasorna. Så fick man ute i förstugan höra någonting bullra och gnägga. Det var "julfôla". Klädesbyltena kastades ut och "julfôla" tog och for bort med dem, så att man aldrig mera behövde se dem. Dock sades det, att "julfôla" inte ville ha ylle. De kläderna kom efter jul tillbaka tvättade och lappade. Hos oss var det morfar, som spelade "julfôla" men det fick vi inte veta, förrän vi var vuxna. Vi trodde till dess, att det var någon sorts ande.
Sedan mor på julaftonsmorgonen stigit upp och tänt eld på spisen, kom "julkvällen" in. Det var morfar, som klätt ut sig till oigenkännlighet. Han hade en korg med små julbullar, som han satte ifrån sig innanför dörren, varpå han gick sin väg. De bullarna fick vi på säng jämte kaffe. På tjugondedagskvällen kom "Tjugondag Knut" och sopade ut julen. Men nu var det morfar, som klätt ut sig. Han hade en kvast, varmed han for och sopde i luften och likasom jagade ut något genom dörren. Det var förstås julen, som kördes ut. Dessa plägseder förekom på den tiden allmänt i gårdarna både här i byn och i omnejden.