Uppteckning nummer LMV-H1681

Titel: Stjärngossarna

Meddelare: Hemmansägare Nils Anton Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

Omkr. 1880 kom det en trettondagshelg hit i bygderna en 5 eller 6 "stjärngossar" från Nordmaling. Det var ynglingar i 17 års åldern. En av dem var svartklädd och sotad i ansiktet, de andra var vitklädda. De hade en stor pappersstjärna med ljus inne i. De gick från gård till gård och sjöng med den beräkningen, att de skulle få gåvor, men jag har glömt, vad de sjöng, så när som på en del meningar.
De vita vände sig mot den svarte och sjöng: "Du är svart som en murian". Han svarade: "Jag är ingen murian. När jag kommer hem, är jag herre och konung i mitt land". - Vidare sjöng de: "Ljus och pengar tar vi gärna till hjälp för vår stjärna". Då de gick från en gård sjöng de: "Haven tack, haven tack för en hederlig skänk! Eder skänk den skall vara hos Gud i betänk". Men hade de inte just fått nånting så slutade de versen: "Eder skänk skall vara på skithusbricka betänkt".