Uppteckning nummer LMV-H975

Titel: Fettisdagen

Meddelare: Änka Sofia Andersson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Raukasjön

Fettisdagen har sedan gammalt varit allmän fridag. De ha inte en gång velat, att tjänstefolket skulle arbeta åt sig själva den dagen, utan de skulle roa sig med varjehanda upptåg, pojkarna kläda sig i fruntimmerskläder och flickorna i karlakläder och så gå bort i granngårdarna och skoja, och så skulle det "hurras back" (åka skidbacke). Den dagen skulle det ätas sju mål, och fanns det dryckesvaror, så skulle det festas. Förnämsta anrättningen var "fettisdaskoke". Det bestod av fett kött och "märgben" ur får, nöt eller älg. Då det kokat så länge, att det var mycket fett, ställde man sig med var sin tunnbrödkaka i spisen och doppade i grytan. På somliga ställen hade man det "fablet" (den vidskepelsen) att man på fettisdagen inte fick hugga eller slå sönder något ben, ty detta skulle ha det med sig, att korna komme att bryta av sig benen under sommaren. Man högg därför sönder köttet till kokningen dagen förut. Andra åter hade det bruket, att de smorde flott på all åkerbruksredskap. Detta gjordes för att man skulle få ett gott år. Flottet skulle tagas, innan man smakat något ur grytan. - Då man kom in i en gård den dagen, skyndade de sig att ge den något till förtäring, så att man inte skulle "riva ned muren" för dem. Fick man ingenting, så angrep man muren med "brandkäppen" (en järnstång som användes att röra om i elden med) eller annat tillhygge.
Somliga pojkar kunde roa sig med att klättra upp på stugutaket och genom skorstenen försöka meta upp något köttstycke ur grytan. Man hade en vanlig metrev med krok. - På detta sätt firades fettisdagen i min ungdom, och så är det nog i stort än, men vidskepelsen har väl fått "maka på sig".