Uppteckning nummer LMV-H731b

Titel: "Skräselve" o "jordagods"

Meddelare: Änka Anna Greta Dunder  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stenberg

Om man följer "skräselve" till det far ned i jorden, så är man på en plats, där det finnes "jordagods." Det finnes jordagods på flera ställen här i socknen. Då ryssarna for här och härjade och brände, så gömde folket undan sitt silver och andra dyrbarheter. Men de, som inte hade vett på att lägga ned stål, fick aldrig igen dessa skatter, för det kom så starkt rå över dem. Det är bergtrollen, som har hand om skatterna, och de släpper inte gärna ifrån sig dem. Men om man på trefaldighetsnatt sätter sig och vakar på den plas, där jordagodset finnes, så kommer det upp av sig självt, men då ser det ut som en stor, elak oxe. Då skall man inte låta skrämma sig utan bara fatta oxen i hornen och hålla i dem tills solen går upp. Då får man se, att det är en kittel eller kista full med pengar, som man håller i.