Titel: Fan genom hål i fönsterblyet

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

En hustru födde ett barn, som var mycket "grinigt." Fadern blev elak på barnet, svor och domderade över det. Då kom det in någon besynnerlig figur och lade sig under sängen. Det var den onde själv. Där låg han i tre dygn. Då kom där en student och åkte förbi. Han skulle till en annan församling. Då han kom mitt för den där gården, spratt bägge selpinnarna ur och skaklarna föll ner. "Här måste jag in," sad studenten. Då han kom in, gav han sig genast i kast med den onde. Han lade en psalmbok under sängen. Den kastade den onde fram, så att den drev efter golvet. Han lade den tillbaka och sade: "Låt boken ligga stilla i vår Herras Jesu Kristi namn!" Den onde tog nu i av alla krafter, men orkade inte få fram boken. Studenten fortfor att mana honom. Då förvitade den onde honom för att han stulit en knappnål, då han studerade. "Det var nödvändigt," svarade studenten,"ty nu behöver jag den för att driva ut dig." Då bad den onde, att han skulle få gå ut genom dörren, men det fick han icke. Studenten gick till fönstret och borrade med en knappnål i fönsterblyet. Genom detta måste den onde ut.- Den här berättelsen har jag hört av mina förfäder.