Titel: "Röbettäng"

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

I Norrbotten finnes en äng som det är 300 lador på. Den säges ha blivit uppröjd på följande sätt. En präst skickade en måndagsmorgon sina två drängar dit för att rödja. De hade matsäck med sig för hela veckan. En av drängarna var finne. Han var "gärv-karl" (ut. hårt g.) (fullväxt) och skulle ha kommando. Den andre var bara lillpojke. Den senare manade på den förre för var dag, att de skulle ut och arbeta, men han svarade beständigt: "Vi hinner nog." Och så låg de hela veckan och gjorde ingenting. Lördagsmiddagen sade finnen till lilldrängen: "Ta du matsäckerna och gå hemåt, så ska jag ta och rödja!" Så tog han yxan och gick mitt ut på det stora skogsområde, som lämpade sig att rödja upp. Där högg han yxan i vart träd så långt ljudet (av hugget) höres!" Då kom det fram så många "småkarlar" (småjävlar) som det fanns träd på området, och på några få ögonblick var hela det stora området förvandlat till slåtteräng. Denna saga har gått här på trakten sedan urminnes tider. Jag har hört den av mina förfäder.