Uppteckning nummer LMV-A215a

Titel: Bonden och fan

Meddelare: Arrendator Per Granlöf  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Boviken

Det var en gång en bonde, som hade gjort upp med "Gam-Sjul," att denne skulle ställa om, att bonden skulle få bra årsväxt, men Gammel-Sjul skulle ha halva skörden, och han tingade på, att han skulle få toppn, för den höll han för att vara bättre. Det året satte bonden potatis på hela sitt hemman, och bra växte det, men Gammel-Sjul fick bara potatisriset. Det var han missnöjd med och tingade på, att han skulle få roten nästa år. Det gick bonden in på och-sådde korn i all sin åker. På hösten sa Gammel-Sjul: "Nu kan jag förstå, att klockarfar varit framme igen. Han är då så slängder."