Uppteckning nummer LMV-A415b

Titel: Skjutsad av "den sure"

Meddelare: Anders Andersson  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Det var en tocken där gymnasist eller student, som på julaftonen gick i Göteborg på gatan och var missmodig till sinnes. Han var nämligen ända från Frösön i Jämtland och skulle allt bra gärna ha velat vara hemma på julkvällen. Då kom där en fin herre och tilltalade honom och frågade, huru det var fatt, eftersom han såg så sorgsen. Han talade om, huru det var fatt. Då sade herrn: "Jag skall skjutsa dig hem, men då skall du svara på rim, så fort jag säger nånting. Studenten förstod strax, att det var "den sure," men han vågade ändå försöka. Så bar det iväg och den sure sa: "Lyften upp, i alla vädrens vingar!"- "Adjö, adjö, alla Göteborgs grinnar," inföll studenten. Om en stund sa "den sure:" "Är du inte rädd, att du faller?" -"Går det inte nu, så går det aller." -Efter ännu en stund sa" den sure": " Jag tycker, att det blåser i horn." Studenten sa: " Redan ser jag Frösö kyrktorn," och så var de framme.