Titel: Fan ô västgöten

Meddelare: Anders Andersson  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Det var en bonde, som hade gjort kontrakt med "den sure." Han skulle förstås få det bra i livet, men på en viss dag skulle den sure komma och ta honom, om han inte kunde svara på sju frågor, som den onde skulle framställa. Den samma aftonen kom en tocken där västgöte och lånade hus hos bonden. På kvällen skulle västgöten gå ut och kasta av sig sitt vatten, och det lämpade sig så, att han träffade den sure ute. "Vad är ett?" frågade den sure, som trodde att det var bonden. "En god början på all vår räkning," svarade västgöten. Sen frågades och svarades:
Fan: "Vad är två?"
Vg.: "Två ögon i min skalle,"
Fan: "Vad är tre?"
Vg.: "Tre fötter under en gryta."
Fan: "Vad är fyra?"
Vg.: "Fyra hjul under en vagn."
Fan: "Vad är fem?"
Vg.: "Fem fingrar på min hand."
Fan: "Vad är sex?"
Vg.: "Sex sömmar i en hästsko."
Fan: "Vad är sju?
Vg.: "Sju böner i en fadervår, men dra nu åt helvete för jag börjar frysa om fötterna! "Västgöten var nämligen barfota och det var mitt i vintern. På det viset gick bonden fri. x)

x)
Berättad lika av I. Pettersson i Sörgården Stigsjö.