Uppteckning nummer LMV-A497a

Titel: "Den sure" å a Cecel

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Det var en sjökapten, som hade gjort ackord med "den sure," att han skulle få god vind och lycka beständigt på sjön. Då vissa år hade gått, skulle "den sure" ha både skutan och kaptenen. Då den tiden närmade sig, skaffade kaptenen ombord på skutan en rackarkäring, som hette "Cecel." Då nu "den sure" kom för att ta skutan i besittning och fick se Cecel, fordrade han, att hon skulle iland, men kaptenen sa, att det blev ingenting av den saken, för käringen hörde skutan till. Då sa "den sure:" Den, som känner a Cecel, han köper henne inte," och så avstod han från både kaptenen och skutan. Det har fögan varit synd om "den sure." Han har varit en hjälpsam person, men de har lurat honom nästan beständigt.