Titel: Djävulen i sällskap

Meddelare: Fiskare Per Vilhelm Dahlbäck  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Norr på ön är det två byar Norrbyn och Sörbyn. Mellan en 50 och 60 år sedan hade de där byarna bystämma gemensamt en vinterkväll. De hade väl supit bra mycket den kvällen och torde väl också ha varit ovänner. Bland andra var där Sedin från Norrbyn. Denne var en ovanligt syndaktig människa; han svor och hädade nästan beständigt, men den natten blev han en helt annan karl. Det var det allra klaraste månsken då han gick hem. Ensam var han. Men så fick han se en varelse med mänskligt utseende vandra i bredd med sig, men inte på den plöjda vägen utan uppe på snövallen. Huru fort Sedin än gick, så var den andre i jämnbredd med honom. Så måste Sedin till att beskåda honom närmare. Då fick han se, att den där varelsen hade svans samt horn på huvudet och knäna - precis som djävulen brukar beskrivas. Han fick en falig fart på fötterna. Då han kom hem, hade hustrun redan gått och lagt sig. Sedin rev av sig kläderna och kröp ned bak ryggen på henne och han tog omkring henne så hårt att hon kände inte annat än han skulle klämma sönder henne. Och han skälvde i förskräckelsen, ty han var rädd, att fan skulle komma och ta honom. Hustrun frågade, huru det var fatt med honom, men han talade inte om det då på kvällen, för det är ett gammalt talesätt, att man blir sjuk, om man talar om sådana syner, innan man först sovit. Sedan låg han tre dagar i ett sträck, och då han steg upp var han som en ny människa. Man hörde honom aldrig svära efter detta. Han var god vän till far min och hade talat om hela historien för honom.