Titel: Talén i Tallsjö

Meddelare: Födorådstagare O.A. Lundqvist  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Brunsnyland

I Tallsjön i Åsele levde till i slutet av 1860- talet en handlande som hette Talén. Han började med två tomma händer, som handelsbiträde. Så satte han upp egen affär, och det gick så ofantligt framåt. Detta berodde nog till en del på, att han gjorde många orättfärdiga affärer, men allra mest därpå, att han gjort kontrakt med "gammel-gôbben," och denna kom slutligen och tog honom. Flera gånger hade de sett djävulen komma körandes upp till gården i en stor vagn, med två svarta hästar för, men han hade vänt därifrån ensam. Men slutligen tog han Talén med våld. Han klämde honom till döds uppe på hans rum, och så for han med honom ut genom fönstret, så att fönsterposterna följde med, i vagnen och bort genom luften så det stod eldlågor om dem. Det var bara själen han tog. Kroppen låg kvar på kammaren. T. hade varit fullt frisk ända tills då. Detta skedde i slutet av 1860-talet. Vi bodde på den tiden i Bjurholm i byn Häggnäs, jag kände honom mycket väl.