Titel: Tagen av fan

Meddelare: Hemmansägare Nils Teolin Göransson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

Handlanden Kristoffer Salomonsson i Vilhelmina dog före mina minnesdagar. Han var visst den enda affärsmannen här i socknen på sin tid. Han var mycket rik och gjorde nästan som han ville med alla, ty det fanns knappast någon, som inte var skyldig honom. Deras "gods" (fågel, smör m.m.) tog han för litet och intet. Han ansågs hava skaffat sig sin förmögenhet på orättfärdig sätt. Då han så på gamla dagar fick stenpassion, troddes detta vara Guds straff över honom. "Gamm - Lars Pers´n" från Mellanås skötte honom på det sista. Då Lars en kväll höll på tappa av honom urinen, kom det in två främmande karlar. De tog och vred huvudet på Kristoffer helt om, och därmed var han död. Man har fullt och fast trott, att det var djävulen själv, som dödade honom. Lars Persson blev efter detta till hälvten vansinnig.