Titel: Fan och fisen

Meddelare: Förmånstagare Daniel Persson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Saxnäs

Det var en, som han gjort ackord med fan. Denne skulle hjälpa honom med allt, som han påfordrade och i stället skulle fan få ta honom, då en viss tid hade gått, men om mannen kunde ge fan ett uppdrag, som denne inte kunde uträtta, så skulle han gå fri, mannen. Mannen blev mycket rik, ty fan fick dra åt honom och uträtta allt som var. Men då det led mot den tiden, att fan skulle ta honom, så blev det förstås fråga om att försöka göra denne bet, men det var ingen lätt sak. Fan gjorde hastigt och lustigt de allra svåraste saker, och så var det slut på nådetiden! Då mannen fick se fan komma, blev han så rysligt rädd, att han släppte en brakfis, och det blev hans räddning. "Hämta mig tillbaka den där!" sade han till fan. Denne satte iväg efter fisen och jagade den genom sju konungariken, men han lyckades ej få tag på mer än en liten, liten bit av den, som hade fastnat på en grindstolpe. Det övriga måste få fara all världens väg, och karlen gick fri från fan.