Titel: Kortspelarne

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Det var i en by i Bjurholm, som de var alldeles galna till att spela kort. Varenda kväll och alla sön- och helgdagar från tidig morgon till frampå natten satt de och dängde med kortlapparna. En kväll, då de var församlade som vanligt, kom där en parskjuts körande upp på gården. Hästarna var alldeles kolsvarta. En fin herre kom in till kortspelarna, satte sig vid bordet och begärde kort. Husbonden i gården, som anade, vem främlingen var, gick i bokstolen, tog bibeln och lade den på bordet framför främlingen. Då blev där ett sådant brak och oväsen, att de trodde hela huset skulle gå i spillror. Fan, ty det var han, for ut och kastade sig i släden och det bar iväg med dån och brak, som den värsta åska, och det lyste eld bakefter. - Hade fan fått sätta sig att spela med dem, så hade han nog inte givit sig av med mindre än han fått en av sällskapet med sig. Det blev slut på kortspelet där i byn efter den dagen.