Titel: "N snû" och bonden

Meddelare: Födorådstagare J. Viklund  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Ultrå

Det var en bonde, som hade gjort kontrakt me´n snû, att denne skulle sätta upp en byggning åt honom. Då den var riktigt färdig, skulle han få ta bonden. En dag kom han och anmälde, att byggningen var färdig, och nu ville han ha sin lön. Bonden svarade, att det fattades lite ännu. Det skulle vara en spira på taket och överst på den skulle det sitta en länsman, som var riktigt ärlig. Spiran satte ´n snû upp på en liten handvänning, men att få tag på en ärlig länsman, var värre. Han for och "bläkta" och sökte en längre tid, men det var honom blankt omöjligt få tag på en riktigt ärlig länsman. Han kunde inte göra byggningen färdig, och bonden gick fri.