Titel: Pojken, som lärde spela av fan

Meddelare: Hemmansägare Erik Jonsson  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Hemling

Uppe i Tåsjö var det långt tillbaka i tiden en pojke, som hade en ofantlig lust att lära sig spela fiol, men föräldrarna var emot det. Så fort han skaffade sig en fiol, brände de upp den, så att han fick aldrig lära sig.

Men så var det en dag på sommaren han blev skickad till skogs efter hästarna. Uppe i Tåsjöberget mötte han en karl, som bar en fiol under armen. Pojken ställde sig att titta efter den där. Då vände han sig om och frågade, om han hade lust lära sig spela fiol. Jo, det hade han. Mannen erbjöd sig lära honom på det villkoret, att pojken skulle tillhöra honom, då en viss tid hade gått. Pojken förstod, att det var fan, som han hade framför sig, men han var snälltänkt och sade, att han gick med på detta, bara fan ville lova att inte ta i annat än bältet, då han kom för att anamma honom, och det gick fan in på. Så fick han lära sig spela riktigt "efter noter" och det tog väl inte lång tid, då han hade den läromästaren.

Då kontraktstiden var ute, begav sig pojken til en kvarn där i närheten. De hade kommit så överens. Till bälte hade han tagit råghalm och trätt in strånas lilländar i storändarna. Fan högg tag i bältet för att draga honom med sig, men bältet släppte förstås från kroppen, så att han fick intet annat än en näve halm.