Titel: Vittra

Socken/stad: Själevad

Vid Huggsjön finns vittra än i dag. Vi va där i höstas (1924) och fiskade. Vilse gick vi, när vi gick dit, och ingen fisk fick vi. Men nog va de vittra, vi hörde på natten, för inte va de människor. Vi hade gjort upp eld utanför ladan på norra sidan. Enda båten, som fanns i sjön hade vi också där. Dimmigt och kallt var det på natten. Så hörde vi på kvällen röster på sörsidan; det lät som ungdomar, både pojkar och flickor. De hördes hela tiden ungefär på ett ställe, men inte fiskade de, inte hade de någon eld, fast det var kyligt, inte heller tycktes de leta efter kreatur. Oss tycktes de heller inte fråga efter, fast vår eld måste synas genom dimman. Flera gånger under natten var någon av oss ute och såg till elden, och hela tiden hördes de. Men efter kl. 3 på morgonen hörde vi ingenting.
Och en annan gång, när vi va dit! Nog va de väl bra underligt, att pojken, som va med, skulle få en gädda, just som han slängde ut sitt metspö. Kroken fastna i gälen. Men något mer fick vi inte heller. Andra ha sett vittra där. En gång såg dom en karl gå och skära vass på själva midsommardagen. Det kunde ju inte vara en människa. - Och Frans Ö. Har träffat ett fruntimmer där en gång, som bara passerade förbi honom utan att säga något.
Nog är det någe underligt med Huggsjön.

Ur Hampnäs arkiv: 19