Uppteckning nummer LMV-A135a

Titel: De osynliges kreatursdrift

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

Prosten Runsten skulle en gång fara hit till Graninge och ta upp tionde. Han åkte efter två hästar. Då de kom på Långmon mellan Forse och Graninge, sade han till drängen, som körde, att hålla stilla en stund. Då fick de höra, att det kom en hop kreatur med skällor, och folk hördes prata och hojta. De for tvärt över vägen framför skjutsen. Då detta var förbi, frågade drängen, vad det var. "Det var de underjordiske," svarade R, "de for förbi med en kreatursdrift.- Men inte har de någon makt med oss kristna,inte."