Titel: Osynlige efter vägarna

Meddelare: Torpare Erik Norlander  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Sjöland

Om man går efter en väg, så byter man om sida på vägen tätt och ofta. Man går först ett litet stycke efter ena vägkanten, men så allt i sänder det är går man tvärt över på andra vägkanten. Om man ställer sig till att utgrunda anledningen, märker man, att man inte hade något skäl gå över vägen, ty det var lika fint att gå på andra sidan. Men nu är händelsen den, att man icke KUNDE gå den andra sidan längre, för man mötte de osynlige och måste lämna dem vägen fri, fast man inte såg dem eller begrep det. Detta har varit en allmän tro sedan gammalt. Själv har jag varit med om ett experiment i den vägen som såg underligt ut. Vi satt och drack kask några stycken. Så kom det här kapitlet på tal. En av kamraterna påstod att han skulle kunna gå huru långt som helst och hålla sig på samma vägkant. Vi slog vad med honom. Han skulle gå mellan Röksta till Sundbron. Han gjorde det mycket riktigt, men efteråt blev han sjuk.