Titel: Den osynligas ko

Meddelare: Hemmansägare Karin Jonsson  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Alderskog

Det här är en saga, som jag hört sedan gammalt, men jag vill inte gå i god för den. Den kan mycket väl vara lögn också.
Jo, det var en piga i Bölen i Ullånger, som följde kräken första dagen, de hade dem ute på våren. Så kom där en främmande ko, en stor vit en. Den nya tog till att stångas med de andra och då slog pigan till henne med sin sömnad. Kon följde med hela dagen och då korna gick in på kvällen följde hon med.
Då pigan satt och mjölkade, kom där en främmande kvinna, satte sig på dörrtröskeln och grät. "Vad gråter ni för" frågade pigan. "Jag gråter för att du tagit min bästa ko." svarade hon. "Inte har jag tagit eran ko. Hon står där inne. Gå och tag henne!" mente pigan.- "Nej, jag kan inte ta henne, för du har slagit henne med stål-" Nålen hade suttit i sömnaden, då hon slog kon. "Men," fortfor den osynliga, för det var en sådan, "du skall få behålla kon, om du ger mig skälltacklammet och en prima-halsduk. Kon mjölkar fullt, vilket kärl du än tar men du skall inte slå ur och börja mjölka på nytt." - Den osynliga fick det, hon begärt, och gick sin väg. Den där kon blev den yppersta mjölkko de kunde önska, men det var aldrig värt att de försökte med fåravel eller odla lin efter den dagen. De osynlige hade tagit den lyckan med sig och så lär det vara än i dag i Bölen