Titel: Godmor åt de osynlige

Meddelare: Hustru Lotta Edlund  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Orsta

Pigan i en prästgård råkade en dag till att trampa på en groda, som var ovanligt stor och tjock. Då sade pigan på skämt: "Jasså, jag får snart bli gudmor." På söndagsmorgonen kom en liten gubbe till pigan i ladugården och sade åt henne att hon skulle bli med honom och stå gudmor åt hans barn. Pigan svarade, att hon inte kunde göra det. Den lille mannen sade, att hon måste göra det, ty hon hade lovat det. Pigan erinrade sig nu den tjocka grodan och förstod, att det måste vara något underligt med detta. Hon gick in till prästen och frågade huru hon skulle bära sig åt. Han svarade, att hon måste följa med den lille mannen eftersom hon givit grodan det där löftet. Men hon skulle akta sig för att förtära något dit hon kom.

När hon kom till ladugården och förklarade sig villig följa med, öppnades ladugårdsgolvet, och hon kom ned i ett rum, där det var så ofantligt fint. En kvinna låg i barnsäng, och barnet var redan fött. Allt var ställt i ordning för dopet. Sedan detta var undangjort, knöt den lille underjordiske mannen ett band om armen på pigan. Hon kunde inte avhålla sig från att utropa: "Så fint, ni har!" Men i det samma försvann all härligheten, och hon såg endast en groda ligga i en rishög.- Emellertid kom hon tillrätta igen, och då visade det sig, att det där bandet, som de i underjorden knöt på hennes arm, var ett mycket dyrbart svartklänningstyg.- Men jag glömde nämna, att den lille underjordiske mannen förföljde pigan, då hon sprang in till prästen för att få råd, men han kom ej längre än i förstugan. Där måste han vända, ty där var en tavla med fader vår upphängd.