Titel: "Viter - Pelle."

Meddelare: Fiskare Olof Axel Söderberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Långt tillbaka i tiden bodde i Näs i Vibyggerå en person, som har blivit kallad "Viter- Pelle" emedan vitra fått honom i sitt våld. Första gången han blivit ut för henne var en söndagsmorgon nere vid Näsviken, då han skulle fara över till kyrkan. Då hade hon kommit som en fin mamsell och narrat honom på sidan ett tag till "nå dumheter," varpå hon tagit honom med sig ut på skäret Gnäggen, där hon bodde. Sedan var han tvungen fara dit ut till henne när helst hon ville. Men det vållade honom ingen möda att komma till henne. Han behövde bara sätta sig i en båt, så bar det iväg med en förskräcklig fart. Och om hon inte hade någon båt till hands tog hon bara en bräda eller barkbit och lade på vattnet och satte sig på den, så blev det samma skjuts av.
Men han tyckte inte alls om att behöva stå henne till tjänst på detta sätt, och därför narrade han ur henne hemligheten att bli kvitt henne. Han skulle skaffa sig en bit av ett invigt vaxljus från Uppsala domkyrka, sy in den i ett bälte och bära det på sig beständigt, så skulle hon ej ha makt kalla honom. Han skaffade sig detta medel och blev kvitt henne. Men så höll han en dag på slå hö på en äng mellan Gällsta och Berg. Det var mycket varmt den dagen varför han lade av sig bältet för att vara ledigare. Då fick han se som ett stort kyrktorn komma seglandes fram över fjärden. Han förstod, att det var vitra, som kom för att hämta honom. Då spände han med hast på sig bältet, och strax försvann synen. Så har sagan varit.

Koplettering av n:r. 1438.

Viter - Pelle hade blivit på det där viset emedan det hade blivit bortglömt i ritualen då han döptes.

/Ulvöhamn d. 2 aug. 1915;
Meddelare: Fiskare E.D. Sundllöv