Titel: Bonden och vitran

Meddelare: Hemmansägare Petrus Sundin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Otte

Den här historien hörde jag morfar min tala om, då jag var barn:
Det var en bonde från Herreste, som kom med ett lass säd till Dockstakvarnen för att mala. Då gick där en vit mamsell utanför och spatserade. Han förstod, att det var en viterkvinna, men ändå sade han till henne, att han skulle ligga när henne, om hon ville hjälpa honom lägga av lasset. Det stod inte på, förrän allt var klart, men sen var det hon, som ville ha det hon blivit lovad, och det var inte nog med den gången, utan hon kom och hämtade honom när som helst och han var tvungen följa med henne, och många gånger bar det iväg långt ut till havs, och då seglade de på en barkbit. Till slut blev han alldeles utledsen på den där mamsellen, och då listade han ur henne, huru han skulle bära sig åt för att bli fri från henne. Jo, han skulle bära på sig en ljusstump, som varit bränd i Uppsala domkyrka en julmorgon. Han skaffade sig en sådan, gjorde sig ett bälte åt den och bar den beständigt på sig, och då slapp han se mamsellen. Men flera år därefter, hade han en gång tagit av sig bältet, då han var på slåttern och skulle gör sitt behov. Då kom där en segelbåt susande uppefter fjärden och lade till vid stranden, och ur den steg den där samma vita mamsellen. Han förstod, vilket ärende hon hade, och skyndade sig, att nappa åt sig bältet. I detsamma stod mamsellen i bredd med honom, och då sade hon, att hade han inte hunnit få på sig bältet, så skulle hon ha tagit honom för sista gången.