Titel: Bytningsbarnet ô äggskalen

Meddelare: Födorådstagare Olof Nyberg  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Vamme

Den här sagan hörde jag berättas då jag var barn:
Det var på ett ställe de hade ett barn, som inte var riktigt. Då misstänkte de, att det var ett "bytningsbarn." De försökte pojken på alla möjliga vis, men fick ingen klarhet om honom. Men till slut skaffade de sig en hop tomma äggskal och hade dem i en gryta med vatten och satte den på elden att koka. Så gick de ut alla utom en, som gömde sig inne i stugan. Om en stund kom den där pojken in. Då han fick se grytan med äggskalen sade han: "Jag har levat så länge, att jag sett Tönnebrohet tre gånger full med skog och tre gånger tom, men aldrig har jag sett någon koka tomma äggskal förut." Då fick de klart för sig, att han verkligen var ett bytningsbarn.