Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-A322

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Bergtagen flicka

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Änka Anna Vigren  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skulnäs

Då jag var barn, levde här i socknen en båtsmansänka, som hette Sara Myrén och var från Utby. På gamla dagar gick hon på socknen och var "småkollrig." Då jag såg henne, var hon en 70 års människa. Anledningen till, att hon blivit på det där sättet var följande:
Hon hade en liten flicka för många, många år sedan. En sommardag satt flickan i spisen och modern vävde. Men ens blev det fulla stugan med rök, och då modern såg upp, var barnet försvunnet. Man sökte henne över allt, men hon var och förblev borta. Då räknade man ut, att hon blivit "bergtagen." Här levde då en person, som de kallade "Viter-Pelle." Han hade fått det namnet, emedan han påstod, att vitra brukade komma och ta honom till sig. "Viter Pelle sade, att Sara Myrén nog skulle kunna få igen sin flicka, om hon bar sig rätt åt. Det viterfolk, som tagit henne, skulle flytta till en annan trakt. Om nu Sara en viss kväll gick och ställde sig mitt i ett vägskel, som han uppgav, så skulle där komma en vagn körandes, och i den skulle bl.a. även flickan befinna sig. Då skall modern icke gå ur vägen utan stå stilla och ropa flickans namn, så skulle vitra må lämna henne ifrån sig. Sara gick till den uppgivna platsen på bestämd tid. Det dröjde inte länge, förrän där kom en vagn i mycket stark fart. Allt såg så verkligt ut, att Sara inte kom bättre håg än hon steg ur vägen. I det samma vagnen körde förbi, kände hon igen sin försvunna flicka, som åkte men då var det för sent att ropa. Sedan fick hon aldrig mera se henne.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:II_1916. Uppteckningsnr: 322


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


FRIKYRKA

MEJERI MEJERIPERSONAL

GÄSTGIVERI FRILUFTSMUSEUM

Teckning

Tavla

Tallrik