Titel: Offerställe åt vitra

Meddelare: Fru Estrid Vincent  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö

För 24 år sedan var jag småskollärarinna i byn Djuptjärn här i socknen. En dag gav jag mig iväg och klättrade uppe i berget ovanför byn. Uppe på berget var en stor sten, som låg alldeles fritt på klippan. Det såg ut som den skulle kommit rullandes och stannat. På undersidan var stenen urgröpt, så att man kunde krypa in under den. Där inne i hålan låg det varjehanda metallföremål, däribland flera gamla lövknivar (tillverkade av gamla avbrutna liar) och några slantar. En del av föremålen tycktes ha legat där mycket länge. Jag tog med mig en del saker och visade mitt värdfolk nere i byn. De blev alldeles utom sig. "Gu tröste oss se visst!" utropade gumman i gården. "Hon har varit under gvitersten (vitersten). Gå genast å bär tillbaka det där, för eljest blir hon alldeles olycklig för gvitra!"- Saken förhöll sig sålunda. Då något kreatur kommit bort i skogen på sommaren, troddes detta bero på, att vitra tagit det. För att de skulle lämna tillbaka, offrade de något föremål åt vitra genom att kasta det under den där stenen. Att taga något av det offrade ansågs vara ytterst farligt. Man skulle då "råka ut för" allt möjligt ont från vitra. Inte brydde jag mig om att bära tillbaka, det jag tagit, men jag misstänker, att någon annan gjorde det.